Witam. Kolega Był w serwisie na przeglądzie i skoda upiera się że tak ma być tego własnie dotyczyła notka serwisowa z kwietnia. Tym tokiem rozumowania należałoby sprzedawać zegarki które zawsze spiesza żeby klient czasem się nie spóźnił na spotkanie. Żenada
Pojemność zbiornika paliwa
Zwiń
X
-
A ja trochę z innej beczki.
Chyba też trochę źle jest zaprojektowany sam wlew paliwa, razem z przewodami doprowadzającymi do baku.
ja zawsze jak tankuję to z wlewy wydobywaja się mocne opary, praktyczne para olejowa -wygląda to jak by się w baku gotowało - czy u Was jest podobnie ???
W O II FL tego nie było
Panowie wypowie się ktoś w sprawie mojego wcześniejszego wpisu ???O III 4x4 2,0TDI Elegance+dynamic+amazing+GSM i inne
Poprzednia O II FL 2.0 TDI elegance + dynamic
Komentarz
-
-
O ile mi wiadomo to "uczy się"/wylicza na podstawie średniego spalania, natomiast nie wiem którego. Na podstawie ostatnich moich obserwacji wygląda tak, jakby liczył wg spalania od uruchomienia. Po odpaleniu auta bardzo szybko zmniejsza się mi zasięg, a z czasem ten zasięg przestaje się zmieniać adekwatnie do średniej spalania od ostatniego uruchomienia.Zamieszczone przez kwak410Przy czwartym i piątym tankowaniu do baku weszło mi ponad 48 L a komupter zaczał pokazywać zasięg prawie zgodny z rzeczywistością i przebytym to tej pory dystansem. Czyżby samochód się "uczył" na podstawie przejechanych kilometrów ???
A odnośnie tej wartości, którą można było przekodować, to coś mi się przypomniało, że to chyba tylko dotyczyło zapalenia się lampki rezerwy.
Komentarz
-
-
Może i dla leszczy, ale nie zmienia to faktu, że zbiorniki są produkowane taśmowo i są o takiej samej pojemności. Żadne filozofowanie tego nie zmieni :wink:Zamieszczone przez kwak410ryjeks, instrukcje są dla leszczy :P prawdziwi twardziele nie czytają instrukcjiByła - Octavia 1 1.9 TDI 90KM Przebiegła 240KKM. Średnio 20KKM rocznie (12 lat)
Jest - Octavia 3 Elegance 1.4 TSI 103KW(140KM)(6)(szary metal)+ amazing+dynamic(kiera wielofunkc.)+chrom+drive setup+areo+maxi-dot kolor+gsm+life plus+alarm + masę duperelek
Moja szara myszka - Octavia 3
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...303773#1303773
Komentarz
-
-
Mam nadzieję, że wszystkie Wasze wypowiedzi okażą się nieprawdziwe
Odbieram auto za 3 tygodnie i nie wyobrażam sobie, aby o wiele większe auto od obecnej Fabianki miało aż tak mały zbiornik.
W Fabii teoretycznie mam 45litrów do odbicia, ale odpowietrzając zbiornik wyrównawczy jestem w stanie zalać prawie 60 litrów, tak, że pierwsza kreska spada z wyświetlacza czasem i po pierwszych 500km od tankowania.
Mam obecnie 1,6 TDI.
Nie miałem okazji widzieć w salonie Octavi 3 w TDI, więc nie wiem czy zawór odpowietrzający jest wciąż przy wlewie i jest możliwość wykorzystania "ekstra" miejsca w wyrównawczym w tak łatwy sposób jak to miało miejsce w Fabii.
Czy Ktoś z Was próbował?
P.S. Dowiedziałem się ostatnio, że jako masa własna pojazdu podaje się wartość ze zbiornikiem wypełnionym w 90%, zatem "sztuczne" ograniczanie baku poprawia statystyki Skody, że trzecia generacja jest o xx% lżejsza od drugiej. Ciekawe.
Komentarz
-
-
Nie ma tego pstryczka i wlanie 55l to już sukces na miarę księgi guinessa :wink:Zamieszczone przez menunaNie miałem okazji widzieć w salonie Octavi 3 w TDI, więc nie wiem czy zawór odpowietrzający jest wciąż przy wlewie i jest możliwość wykorzystania "ekstra" miejsca w wyrównawczym w tak łatwy sposób jak to miało miejsce w Fabii.
Czy Ktoś z Was próbował?
Komentarz
-
-
Dziś przy zasięgu 60 km, komornik zapalił światełko i zjechałem zatankować. Zwykle wlewałem 48,5-49l max, ale dziś na Orlenie w Jankach 50,03 do odbicia, a pod korek było jeszcze miejsce. Zastanawiam się czy bak się rozszerzył czy coś na stacji wykombinowali
O3 combi 1.8TSI 245Hp 4x4 DSG
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...258496#1258496
Komentarz
-
-
Dziwna sprawa.Zamieszczone przez lubek24Dziś przy zasięgu 60 km, komornik zapalił światełko i zjechałem zatankować. Zwykle wlewałem 48,5-49l max, ale dziś na Orlenie w Jankach 50,03 do odbicia, a pod korek było jeszcze miejsce. Zastanawiam się czy bak się rozszerzył czy coś na stacji wykombinowali
U mnie dzisiaj 25 km zasięgu i weszło 47l, po 3 dobiciach 49,5l i koniec.
Przy spalaniu ok. 5,6 l więc ten zasięg 25 km to już mało paliwa w teorii.
Mam nadzieję, że mój też się rozciągnie
Komentarz
-
-
Chyba też trochę źle jest zaprojektowany sam wlew paliwa, razem z przewodami doprowadzającymi do baku.
ja zawsze jak tankuję to z wlewy wydobywaja się mocne opary, praktyczne para olejowa -wygląda to jak by się w baku gotowało - czy u Was jest podobnie ???
W O II FL tego nie było
Panowie wypowie się ktoś w sprawie mojego wcześniejszego wpisu ???O III 4x4 2,0TDI Elegance+dynamic+amazing+GSM i inne
Komentarz
-
-
u mnie w benzyniaku nic takiego nie ma.Zamieszczone przez JerzyM73Chyba też trochę źle jest zaprojektowany sam wlew paliwa, razem z przewodami doprowadzającymi do baku.
W O II FL tego nie było
Panowie wypowie się ktoś w sprawie mojego wcześniejszego wpisu ???
PS. Bywasz czasem na kopalni Bełchatów? Wydaje mi się, że Cię widziałem 3 września stojącego na poboczu (jechałem Octavią ale srebrnym służbowym O2FL), potem wyjechałeś za mnie na drogę.Jeśli pomogłem - kliknij "pomógł"
! Pozdrawiam
Komentarz
-
-
Jeżdżę czasami do Sempertransu i 3 września u nich też byłem więc to pewnie byłem jaZamieszczone przez bob_bestu mnie w benzyniaku nic takiego nie ma.Zamieszczone przez JerzyM73Chyba też trochę źle jest zaprojektowany sam wlew paliwa, razem z przewodami doprowadzającymi do baku.
W O II FL tego nie było
PS. Bywasz czasem na kopalni Bełchatów? Wydaje mi się, że Cię widziałem 3 września stojącego na poboczu (jechałem Octavią ale srebrnym służbowym O2FL), potem wyjechałeś za mnie na drogę.O III 4x4 2,0TDI Elegance+dynamic+amazing+GSM i inne
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez JerzyM73Jeżdżę czasami do Sempertransu i 3 września u nich też byłem więc to pewnie byłem jaZamieszczone przez bob_bestu mnie w benzyniaku nic takiego nie ma.Zamieszczone przez JerzyM73Chyba też trochę źle jest zaprojektowany sam wlew paliwa, razem z przewodami doprowadzającymi do baku.
W O II FL tego nie było
PS. Bywasz czasem na kopalni Bełchatów? Wydaje mi się, że Cię widziałem 3 września stojącego na poboczu (jechałem Octavią ale srebrnym służbowym O2FL), potem wyjechałeś za mnie na drogę.
też u Nich byłem tego dnia
Jeśli pomogłem - kliknij "pomógł"
! Pozdrawiam
Komentarz
-
-
Niestety, potwierdzam brak zaworu odpowietrzającego zbiornik wyrównawczy. Będzie ciężko dużo zatankować, a szkoda.
Dodatkowo, potwierdzam odgłos zasysania przy otwarciu korka wlewu Diesla.
Zobaczymy co wyjdzie na stacji Paliw. Mam czas, więc spróbujemy dobijać paliwo aż się nie zacznie przelewać :]
Komentarz
-
-
Potwierdzam beznadziejność zbiornika paliwa i samego wlewu.
Diler twierdzi, że pomimo zera na wskaźniku paliwa oraz zera na zasięgu jest rzekomo 5 litrów a nawet 6.
mniejsza o to.
Na stacji poszło 48l do pierwszego odbicia, a potem powolutku dobiłem do 51,89, ale na sam koniec ropa wytrysnęła z wlewu przy wyjmowaniu pistoletu :/
Beznadzieja!
Komentarz
-
-
Po prostu autko sie za bardzo ucieszyło z pelnego baku
Na przyszlosc trzeba lac mniej :P
Inna sprawa, ze wyjezdzanie paliwa do 0 nie jest najlepsze - zarowno dla pompy jak i filtrow.. Pierwsze tankowania to jeszcze nie problem, ale za czas jakis, jak syfu sie nazbiera w baku, to moze to powodowac problemy, jak bedzie zasysalo ten syf..
Temu w O2 staram sie nie schodzic ponizej 1/4 wskaznika paliwa - albo tankuje przed trasa, tak by starczyło na cała, albo po dojechaniu, przed nastepna trasa wpadne na stacje zalac pod korek. Czasem nie da sie uniknac tankowania w trasie, ale wtedy tez wole miec min cwiartke baku caly czas.. Ostatnie zimy tego nauczyly, gdzie zdarzało sie utknac na zasypanej niemieckiej autostradzie na 2-3h w zolwim tempie, akurat pomiedzy stacjami.. A wole nie stresowac sie ze mam rezerwe i nie wiem ile takiego stania/wleczenia sie mnie czeka.. Tym bardziej ze przy sporym mrozie na zewnatrz, wylaczenie silnika nie jest najlepszym pomyslem, bo szybko zrobi sie zimno...
Komentarz
-
Komentarz